Op het eerste gezicht lijken valuta als bitcoin, ethereum, uniswap of usd coin hetzelfde. Het zijn immers allemaal cryptocurrencies. Toch zijn er grote verschillen tussen deze cryptocurrencies, en dat is niet omdat ze van verschillende blockchains gebruikmaken.

Cryptocurrencies kunnen namelijk tot een bepaalde categorie behoren, die met de functie te maken heeft. Er zijn grofweg 3 smaken: een munt kan bijvoorbeeld gebruikt worden als brandstof voor de blockchain, stelt een aandeel binnen een bedrijf voor, of wordt gebruikt als betaalmiddel voor een decentrale applicatie.

1. Zonder cryptomunten zouden blockchains niet meer werken

Vaak worden de begrippen cryptomunt en token op één hoop gegooid. Er zit echter een groot verschil tussen tokens en crytomunten. Een cryptomunt is de inheemse en belangrijkste munt van een blockchain, en wordt gebruikt als brandstof. Gebruikers betalen hier onder andere de transactiekosten mee, en deelnemers van het blockchainnetwerk worden ermee beloond.

Zo is bitcoin de cryptomunt van de bitcoin-blockchain en ether de cryptomunt van de ethereum-blockchain. Alle andere cryptocurrencies die op deze blockchains draaien, noemen we tokens. Veel daarvan zijn op het Nederlandse handelsplatform LiteBit te vinden.

2. Platform tokens worden breed ingezet bij verschillende decentrale applicaties en protocollen

Platformtokens zijn essentieel voor de werking van een groot aantal decentrale applicaties, en zijn in het bijzonder belangrijk voor decentralized finance (DeFi). Deze tokens zijn niet door en voor één specifieke applicatie ontwikkeld, maar worden door meerdere applicaties op dezelfde blockchain gebruikt.

Stablecoins zijn een bekend voorbeeld van platformtokens. Tether en dai worden door een groot aantal DeFi-applicaties op de blockchain van ethereum gebruikt. Hierdoor zijn deze tokens niet meer weg te denken van deze blockchain.

3. Utility-tokens hebben juist een bepaalde functie binnen dezelfde applicatie

Utility-tokens hebben een bepaalde functie binnen een specifieke applicatie of protocol. Vaak is er een grote hoeveelheid van de utility-tokens in omloop om de applicatie zo bruikbaar mogelijk te maken. In sommige gevallen zorgt het ervoor dat deze tokens minder geschikt zijn als belegging, en kunnen ze het beste alleen gebruikt worden waarvoor ze ontwikkeld zijn.

Chainlink, filecoin en vechain zijn voorbeelden van utility tokens die een specifieke functie hebben binnen hetzelfde project. Chainlink wil bijvoorbeeld smart contracts voor de hele wereld beschikbaar maken en dat ze effectief kunnen communiceren met externe systemen. Buiten de applicatie kunnen de tokens nauwelijks gebruikt worden, anders dan belegging.

Vaak worden utility tokens verward met platformtokens. Beide tokens zorgen namelijk voor de werking van applicaties en protocollen die op de blockchain draaien. Een utility-token wordt echter voor één specifieke applicatie gebruikt, terwijl een platformtoken door een groot aantal applicaties op dezelfde blockchain wordt gebruikt.

4. Met security-tokens kun je een schuld of aandeel binnen een bedrijf overnemen

Regulatie zorgde voor het ontstaan van security-tokens. Een security-token is een bewijs van eigenaarschap over een bepaald product. Zo kan een security-token een aandeel binnen een bedrijf, stuk vastgoed of een schuld voorstellen.

Hoewel security-tokens meer gereguleerd zijn dan andere tokens, zijn ze nog steeds vrij verhandelbaar op de blockchain. Je kunt dit soort tokens dan ook in een normale crypto wallet bewaren, zolang de wallet ondersteuning biedt voor de blockchain waar het security-token op draait.

Een van de bekendste security-tokens is BCap van Blockchain Capital. Dit is een investeringsmaatschappij die al meer dan zeventig projecten heeft gefinancierd.

Wil je investeren een in één van de vele munten die we in dit artikel noemen? Het gros van deze cryptocurrencies kun je kopen bij LiteBit. Deze Nederlandse exchange biedt meer dan 70 andere cryptocurrencies aan, welke je kunt afrekenen met betaalmethodes als iDeal en creditcard.